Språngs hållbara adventskalender 3

Vi har kommit fram till den tredje och avslutande delen i vår julgröna trestegsraket med tips för en mer hållbar vardag. I de sista luckorna i Språngs advents­kalender tipsar vi bland annat om vardagsvegofavoriter, menskoppen och en lika klimatsmart som fin gåbortspresent: skott i kopp.

16. Vi måste tala om menskoppen. En livskvalitetshöjare för de allra flesta kvinnor, problemet är att så få känner till den! En revolution i komfort och miljövänlighet, då en liten silikonkopp ersätter flera års berg av bindor och tamponger. Bara att tömma två gånger per dag. Enda potentiella problemet: den är så bekväm att man lätt glömmer bort att den är där. Känner du att du bara måste veta mer? Fråga Amanda eller Annakarin.

17. Gör som Per och hyr eller låna grejer i stället för att köpa. På hygglo.se går det att hyra sådant som man använder sällan eller bara vill testa. Som takbox, gallersläp, grovdammsugare eller lådcykel. På fritidsbanken.se finns fritidsprylar till låns. Skidsemestern i fjällen blir både hållbarare och billigare om du lånar utrustningen. Fysiska Fritidsbanker finns på många platser i landet.

18. Är du klädtokig som Annakarin? Nätshoppa! Men inte nyproducerat. Dammsug i stället Tradera, Sellpy och Facebookgrupperna Labels we love och Circle of clothes efter fyndiga godbitar till garderoben. Möjligen inte riktigt lika charmigt som att leta i second hand-butiker, men bekvämare och mer överskådligt. Också bra om man i likhet med Annakarin har växande barn som gillar märkeskläder.

19. Vardagsvego for the win! Pers bästa vegorecept är en gryta med viltsmak. Till och med barnen, 2 och 4 år gamla, äter med god aptit. Recept här: Vegansk viltgryta med pulled beans. Annakarins bästa vegotips är också barnvänligt: byt ut fredagstacosens köttfärs mot Anammas vegofärs. Finns i frysdisken och är så god att ingen kommer att sakna kossan. Amanda tipsar om familjekokboken Mera Vego men framförallt den krämiga trebönsmasalan.

20. Att släpa runt ett barn på stan för att prova ut nya kläder med jämna mellanrum är ingen fröjd för de flesta. Amanda minimerar shoppingen till två tillfällen per år genom att gå på barnmarknad, sök på Facebook så hittar du säkert flera i din närhet. Här finns a-l-l-t begagnat, men du slipper bläddra bland plagg och förhandla pris vid separata loppisbord. Kläderna är sorterade efter storlek och allt betalas i samma kassa. Medtag en Ikea-kasse och ös på.

21. Nu blir det hållbar klädvård! 1. Tvätta mindre. Spara vatten, energi och människokraft genom att vädra och punktbehandla fläckar (bra fläckborttagningstips finns bland annat här) i stället. Särskilt viktigt för plagg i konstfibrer som polyester och akryl. De släpper ifrån sig mikroplaster som gör stor skada i hav och sjöar. 2. Mot dålig lukt är ättika toppen. Blanda ättika och vatten i en sprejflaska, spreja där det luktar skunk och låt torka. 3. Använd ättika i stället för sköljmedel som är dåligt för både människa och miljö. Blanda 2 dl ättika med 5 dl vatten och häll en skvätt i sköljmedelsfacket.

22. Klimatsmart resande – ja tack! Men att resa utomlands med tåg kan kännas krångligt. Pers föräldrar upptäckte en hållbar resepärla inför sin tågresa genom i Europa i somras: Centralens resebutik. Denna lilla men naggande goda resebyrå hjälper till med ruttförslag och bokningar. Dessutom delar personalen frikostigt sina personliga tips på sevärdheter och restauranger längs spåret.

23. No Poo står för både No shampoo, inget schampo, och no poo, ingen skit. Annakarin har testat allt från bikarbonat och äppelcidervinäger till havregryn och honung som alternativa duschprodukter. Billigt, enkelt och snällt mot människa och miljö. Bäst är rågmjölstvätt. Skopa upp en knapp deciliter grovt rågmjöl i en nylonstrumpa, knyt ihop och lägg i ljummet vatten i en halvtimme. Mjölet släpper från sig tvålämnen, saponiner, och skummet du kramar ur strumpan rengör skonsamt hår och kropp.

24. Den perfekta gåbortspresenten: skott i kopp! De flesta snittblommor odlas med stora mängder besprutning, bevattning och belysning. Dessutom glädjer de mottagaren i max en vecka innan de vissnar. Ett charmigt och personligt alternativ är att fynda en udda kaffekopp på second hand, fylla med jord och ett skott av din egen favoritväxt från fönsterbrädan, tipsar Amanda.