Språngs adventskalender med tips för en mer hållbar vardag rullar vidare. Här kommer en laddning nya luckor med idéer kring hur vi med enkla medel kan göra vardagslivet härligare och mer hållbart.
8. Gå med i lokala köp- och säljgrupper på Facebook. Sedan Annakarin gick med i Utby köp och sälj för några år sedan har hon inte köpt en enda nyproducerad cykel till barnen. Gungställningen kom hon över gratis och familjens gamla sandlåda glädjer numera grannbarnen. Återvinning på lokal nivå är smidigt, billigt och främjar dessutom grannsämjan.
9. Lyxigaste julklappen till den som har allt: en delikatesskorg med närproducerade godsaker. Känns det som att julen bjuder på tillräckligt med mat ändå? Ge ett presentkort så kan mottagaren välja själv när guldkanten behövs som bäst. En gråtrist vecka i februari kan vara ett tips.
10. Nya kläder i garderoben två gånger per år, helt utan shopping – låter det som något för dig? Amanda har två klädskåp, ett i sovrummet och ett i källaren där sommar- och vinterkläder får byta plats mellan säsongerna. Positiva följder: bättre överblick, man blir mindre trött på plaggen, identifierar oanvänt att skicka till second hand och får en glad överraskning över det man glömt att man ägde. Som nytt!
11. Laga grejer! Per är på många sätt en hållbar konsument eftersom han hellre handlar kvalitet än ofta. Dessutom lagar han gärna plagg som gått sönder själv – sylådan står alltid redo. Trasiga skor och väskor lämnar han in till skomakare. Vinsten är trippel: det är billigare än att köpa nytt, favoriterna kommer till glädje längre och klimatavtrycket minskar rejält.
12. Flergångsfilter till kaffebryggaren är lätt att sy själv med ett pappersfilter som förlaga. Lägg ut filtret mot vikt kant på ett tunt tyg, klipp ut efter filtrets form och sy ihop med tät sicksack. Annakarin använde ett gammalt lakan. Skölj ur flergångsfiltret mellan användningarna. Vill du rengöra lite extra kan du koka filtret eller tvätta det utan tvättmedel.
13. Bli lunchvegetarian på stan. Det kan kännas som ett stort projekt att skruva om hela familjens kostvanor till vegetariskt, men Amanda kom på en quickfix: en sak du kan ändra på genast är att alltid välja det vegetariska alternativet på restaurangens lunchmeny.
14. Värmeljus lyser upp vintermörkret men lämnar inget roligt klimatavtryck. Plast eller aluminium i koppen, paraffin från oljeindustrin i ljuset. Dock finns fiffiga alternativ! Ljusbringaren är en liten lerklump med veke i mitten som läggs i en värmeljusbehållare, ljuslykta eller glas. Fyll på med vanlig matolja och låt det brinna! Kan fyllas på många gånger, har i princip oändlig livslängd.
15. Avsätt en halvtimme till att aktivt avanmäla dig från alla nyhetsbrev du översköljs av i mailen. När du inte lockas av pangerbjudanden riskerar du färre ogenomtänkta köp. För Annakarin har det varit ett bra sätt att få större kontroll och insikt kring sitt eget konsumtionsmönster.