Språngs hållbara adventskalender 1

Längtar du till jul? Vi med. Gläds du åt adventsljusen? Vi med. Känner du lite ångest över stressen, pressen och ­konsumtionshetsen? Vi med! I Språngs advents­kalender har vi samlat våra bästa tips för en mer hållbar vardag. Det är vår julklapp till dig som räcker hela 2020 – minst. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra vardagslivet härligare och mer hållbart. För oss själva och för planeten. Glad och grön december, här får du de första sju luckorna på ett bräde!

 

1. På Språng cyklar vi överallt och hela tiden. Här är våra bästa tips för året runt-cykling. Annakarin: Elcykeln är värd hela pengen för den som i likhet med mig är lite bekväm. Per: Byt till dubbdäck under vintersäsongen. Det är fantastiskt. Vinterhalkan byts mot känslan av sommarväg. Amanda: Göteborgsvintern är plaskblöt men få vill cykla till jobbet i gummistövlar. Lösningen heter överdragsstövlar som du drar på dina egna skor – helt briljant!

2. Slut på pengar, trött på prylar? Årets hållbara julklapp är en upplevelsepresent – varje år. Mottagaren behöver inte ens lämna stan. Klipp och klistra ihop ett presentkort på bastupass i Svettekörka med kalldopp i älvbassängen. Det är gratis! Medtag mackor och termos med valfritt innehåll, et voilà – en urban friluftsupplevelse utöver det vanliga. Upplevelseklappen för den historieintresserade: en biljett in i en bortglömd värld. Göteborgs Remfabrik är en sekelgammal fabrik som ligger i Gårda, när den lades ner för 40 år sedan stängde man helt enkelt dörren och gick. Men maskinerna fungerar och trådrullarna står kvar. Garanterat billigaste tidsresan i stan – bered er på ett kittlande äventyr för stora och små!

3. Hur många granar dör varje år för att bli till presentpapper? Färre än förr, sedan Amanda upptäckte att tapetrester klär de vackraste klapparna. Kliv in i din lokala färgbutik och fråga om de har några uttjänta provvåder till skänks, allra oftast är svaret ja! Pryd paketet med julgranspynt från second hand, för en tiokrona får du en påse som räcker till alla årets klappar. 

4. Ingen lördag är komplett utan loppis tycker Annakarin. Reningsborg är en favorit. Butiken i Angered är stor och billig med fyndchans på kläder, skor, möbler och porslin. Kvillehyllan på Kvilletorget har ett finfint urval av retrosaker till hemmet. På Erikshjälpen i Kortedala finns fantastisk lunchsoppa och god fika. Har du fler tips? Kommentera gärna!

5. Låt leksakerna säsongsarbeta. Plocka ut hälften av innehållet i barnens leksakslådor. Ställ undan på vinden eller långt in i en garderob. Plocka fram efter något halvår. Rena julafton – för barn, plånbok och miljö.

6. Låt oss prata påsar. Plastpåsar är urdumt men papperspåsar inte särskilt mycket bättre. De är tunga att transportera och kan till och med ha ett större klimatavtryck än plastpåsar. Tygpåsar måste användas väldigt många gånger för att kompensera för alla resurser som går åt vid tillverkningen. Två hållbara påstips: 1. Använd de påsar du redan har. Ju fler gånger desto lägre miljöpåverkan. 2. Behöver du en ny påse, satsa på den tunna variant av återvunnen polyester som ofta finns vid kassan i klädbutiker. De har ett litet klimatavtryck och tar minimalt med plats.

7. Växthusgrönsaker om vintern är ett dåligt klimatalternativ. Bättre att äta grönt i säsong! Här kommer Amandas bästa tips om en vintersallad som smakar bättre och ger mer näring än ett vattnigt isbergshuvud.